Ontdek Oud-Rekem

Onze gids verwelkomt u op de Groenplaats van Oud Rekem en neemt u mee voor een prachtige wandeling doorheen de pittoreske straatjes van het mooiste dorp van Vlaanderen. Het mooiste dorp van Vlaanderen ‘Oud Rekem’ is gelegen in het Limburgse Maasland. De unieke bouwstijl en het autonome karakter van dit kleine stadje hebben ervoor gezorgd dat dit voormalige vorstendom nu nog steeds een adembenemende plaats is, waar de tijd reeds eeuwen stilstaat. Aan het einde van de 16de eeuw bouwde Graaf Herman van Lynden het Kasteel d’Aspremont-Lynden in Maaslandse renaissancestijl, gevestigd op de fundamenten van een dertiende eeuwse burcht. In 1623 werd Rekem een vrij graafschap van het Heilig Roomse Rijk, met eigen rechtspraak, tolheffing en muntslag.

Preuverie in distillerie Senden-De Vel

Distillerie Senden – De Vel, anno 1891 Bij het binnenkomen van het historisch stadje Rekem langs Sint-Pieter treft u aan de rechterkant van de brede straat één van de statigste herenhuizen die dit historisch plaatsje rijk is. Stadwaarts van het in 1891 opgetrokken woonhuis staan de lagere bedrijfsgebouwen. Op de gevel blinkt een koperen plaat waarop te lezen staat “Distillerie Senden – De Vel, Vins et Spiriteux”. Vanaf circa 1900 werden in deze distillerie likeuren, wijnen, jenevers, aperitieven, sterke dranken en siropen geproduceerd. Na de stopzetting van de productie tijdens de Tweede Wereldoorlog, werden de activiteiten nog verder gezet tot 1958. Sinds de sluiting werden alle machines en bedrijfsstukken in ere gehouden: de originele flessen, machines, kruiden, suikers, etiketten, octrooien, affiches, verkoopboeken, burelen, het vrachtwagentje … alle details zijn nog steeds als vroeger en nemen de bezoeker mee naar de tijd van toen.

Diner in Restaurant Poortgebouw

Na het smaakvolle aperitief in Distillerie Senden kan u plaats nemen in het Poortgebouw voor een gezellig diner op maat van uw wensen. Preuven van Oud Rekem kan ook steeds in combinatie met een lunch of vergadering.